Spring naar inhoud

Examenvrees

Examenvrees

Examenvrees treedt op voor- en tijdens het afleggen van examens. De angst om onvoldoende resultaat te behalen zorgt niet alleen voor een spanning in het lichaam maar tevens voor piekeren. Een beetje spanning is goed, het zorgt voor een betere focus en leidt daardoor vaak tot betere prestaties. Wanneer de spanning echter overgaat in examenvrees (angst / examenspanning), kan dit het resultaat ernstig beïnvloeden.

Examenvrees kan het gehele jaar optreden. Het hoogtepunt ligt elk jaar in de maanden mei en juni, wanneer duizenden eindexamenleerlingen hun examen doen. Het komt ook voor bij het afleggen van het rijexamen en andere schriftelijke- of praktische toetsen. Ook sporters hebben hier last van, zij moeten zich elke keer weer bewijzen.

 

Naarmate het examen dichterbij komt gaat een kandidaat zich steeds meer beseffen dat het nu aankomt op “presteren”. Het kan altijd twee kanten op, of je slaagt of je slaagt niet. Omdat ook dit laatste een optie is, worden er allerlei noodscenario’s bedacht in de vorm van “wat als…” bijvoorbeeld:

  • wat als ik het examen niet haal?
  • wat als ik een black-out krijg?
  • wat als ik te weinig tijd heb?
  • wat als ik het verkeerde heb geleerd?

Al deze vragen leggen een bepaalde druk op je schouders. Je zou de tijd die je ermee bezig bent beter kunnen gebruiken voor het nogmaals doornemen van de lesstof. Op de een of andere wijze laat het je echter niet los waardoor de spanningen kunnen stijgen naar ongewenste hoogtes.

Examenvrees en hypnose

In veel gevallen kun je zelf iets doen om de spanningen in de hand te houden. Veel tips m.b.t. examenvrees kun je bijvoorbeeld vinden op de website van de Universiteit Leiden. Ook zou je bijvoorbeeld tijdens het studeren van de lesstof een Alpha-toontje op de achtergrond kunnen gebruiken. Het zorgt ervoor dat je de lesstof beter in je opneemt. Pas als de spanningen de overhand nemen en je ernstig belemmeren in het leerproces zou je kunnen overwegen om een hypnosesessie te ondergaan.

Het effect van hypnose bij examenvrees heeft zich al meer dan eens bewezen. Hypnose werkt direct in op het onderbewustzijn en zorgt voor rust, kalmte en ontspanning voor- en tijdens het afleggen van het examen. Het zorgt ervoor dat je beter geconcentreerd bent en hierdoor effectiever je examen kunt afleggen*. Hoewel een hypnosesessie bij een hypnotherapeut het meest effect zal hebben, kun je er ook voor kiezen om zelfhypnose toe te passen.

Maak hieronder een afspraak en wij helpen jou om van je Examen vrees af te komen.
afspraak_hypnose_denhaag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *