Spring naar inhoud

Rookverslaving

Rookverslaving

Voor elke verslaving geldt dat er eens een begin gemaakt wordt, zo ook voor rookverslaving. Het eerste sigaretje wordt vaak op jeugdige leeftijd gerookt. Hoewel er het besef is dat roken slecht voor ons is, zijn de mogelijke gevolgen nog niet te overzien. Het is juist leuk om iets te doen wat eigenlijk niet mag, iets waar je op latere leeftijd beslist spijt van krijgt. Er komt een tijd dat men wil stoppen met roken, sommige vanwege gezondheidsredenen, anderen bijvoorbeeld om financiële redenen.

Één sigaretje maakt je nog niet meteen verslaafd. Pas als we het roken op regelmatige basis herhalen, wordt roken tot een gewoonte, een automatisch proces, een rookverslaving. Je steekt eigenlijk een sigaretje op zonder erbij na te denken. Een gewoonte die slecht voor ons is, noemen we een verslaving, in dit geval een rookverslaving.

De voordelen van roken

De bekende uitspraak van Johan Cruijf “ieder nadeel heb z’n voordeel” geldt ook voor roken. Op het eerste moment lijkt dit een vreemde uitspraak, maar als je er over nadenkt blijkt dit heel gewoon.

Roken levert natuurlijk ook voordelen op, het brengt je in stressmomenten tot rust, het is lekker en gezellig en het is vaak een momentje voor jezelf. Allemaal associaties die we ons zelf aangepraat hebben. Vaak worden de voor- en nadelen afgewogen. Wanneer we tot de conclusie komen dat de nadelen groter zijn dan de voordelen, zijn we bereid om te stoppen met roken, om een einde te maken aan de rookverslaving.

Rookverslaving – stoppen met roken

Tja, ging dat maar zo gemakkelijk. Elke roker heeft wel eens geprobeerd om aan de rookverslaving een einde te maken. Het blijkt echter helemaal niet zo gemakkelijk om te stoppen met roken. Veel rokers vervallen weer in oude gewoonten na het opsteken van één sigaretje en al gauw is de consumptie weer gestegen tot het aantal dat men voordien rookte.

Onderzoek wijst uit dat nicotinevervangers nauwelijks bijdragen aan het verminderen van het aantal rokers. Het is dan ook niet zozeer de nicotine die je verslaafd houdt, maar veel meer de gewoonte. Tijdens rookmomenten is er een behoefte van binnenuit die je aanzet tot het roken van een sigaretje. Deze drang is nauwelijks te weerstaan en sterk in het onderbewustzijn verankerd. We zouden dit duiveltje maar al te graag de nek omdraaien, nietwaar?

Stoppen met roken d.m.v. hypnose en hypnotherapie

Wil je echt een einde maken aan jouw rookverslaving dan kan hypnose en hypnotherapie je daarbij uitstekend helpen*. Door middel van hypnose wordt het onderbewustzijn zodanig aangepast, dat het zich zal gaan gedragen als een niet-roker. Maak je geen illusie, stoppen met roken is nooit gemakkelijk, ook niet bij hypnose of hypnotherapie. Echter met de juiste motivatie en een klein beetje doorzettingsvermogen zal je in korte tijd verlost zijn van een verslaving die je al jaren in de greep houdt.

Bekijk het wetenschappelijk onderzoek op PubMed naar het stoppen met roken in vergelijking tot nicotine vervangers of boek nu je sessie m.b.t. rookverslaving 

afspraak_hypnose_denhaag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *