Spring naar inhoud

Hypnose kan psychologisch trauma na hersenoperatie voorkomen

Hypnose kan psychologisch trauma na hersenoperatie voorkomen’

hypnose-kan-psychologisch-trauma-hersenoperatie-voorkomen

Als patiënten voorafgaand aan een hersenoperatie onder hypnose worden gebracht, houden ze minder psychologische schade over aan de ingreep.

Patiënten worden tijdens een hersenoperatie uiteraard verdoofd, maar moeten soms wakker blijven om te praten met de de chirurg, zodat deze kan bepalen of er hersengebieden voor spraak of beweging worden geraakt.

Als patiënten tijdens dit proces onder hypnose zijn, ervaren ze minder stress dan patiënten die niet worden gehypnotiseerd.

Dat melden Franse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschriftNeurosurgery.

Mislukt

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen op basis van een proef waarbij 43 patiënten werden gehypnotiseerd voor een hersenoperatie waarbij ze wakker moesten blijven. In zes gevallen lukte het niet om de proefpersonen onder hypnose te brengen, maar bij de overige 37 deelnemers aan het experiment slaagden de sessies wel.

De hypnotiseur leerde de patiënten al een aantal dagen voor de operatie tijdens een sessie hoe ze in hun verbeelding op een veilige plek konden wegkruipen. Ook werd de proefpersonen verteld dat ze hun lichaam en geest konden scheiden tijdens de operatie.

In de operatiekamer werd de hypnosesessie herhaald en kregen de patiënten weer de instructie om in hun verbeelding een veilige plek op te zoeken.

Voorbereiding

Uit vragenlijsten die de patiënten achteraf invulden, bleek dat ze minder stress hadden ervaren tijdens de operatie dan mensen die tijdens een vergelijkbare operatie niet onder hypnose waren gebracht. Met name luidruchtige gebeurtenissen en pijnlijke ingrepen hadden minder indruk gemaakt.

Van de 37 proefpersonen zouden er 35 bij een volgende operatie opnieuw voor hypnose kiezen, zo lieten ze na afloop van het onderzoek weten.

Hoofdonderzoeker Ilyess Zemoura van de Universiteit van Tours benadrukt wel dat het onder hypnose brengen van patiënten een goede voorbereiding vereist. “Het vergt een grote betrokkenheid en langdurige training van het hele team, inclusief de patiënt”, verklaart hij op nieuwssite EurekAlert.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *